Corneliu Irimia

Peisaje interioare. Rescrierea istoriei emoționale prin psihoterapie psihanalitică

Anul apariţiei: 2017

Alina se află în al treilea an al terapiei personale. Ea îşi autoexaminează istoria relaţiilor de iubire: iubirile ei de copil, de adolescentă, iubirile de tânără adultă. Este o istorie pe care o are înscrisă în psihic şi în corp. Analizanda se uită la această istorie şi încearcă să o accepte aşa cum este ea; şi, pentru că se dovedeşte greu de acceptat, de îndurat cu traumele şi neîmplinirile ei, această istorie se cere rescrisă. Din subiectul pasiv al propriilor scenarii de viaţă, al influenţelor puternice venite dinspre proprii părinţi, ea încearcă şi reuşeşte, în mare măsură, să îşi rescrie istoria emoţională, să îi caute şi să îi găsească un sens personal, autentic. Din obiect al propriului trecut şi al privaţiunilor impuse de el, Alina devine, încet-încet, subiectul acestora.

Procesul terapeutic prin care trece Alina, protagonista cărţii, în întâlnirea cu psihoterapeutul — Pavel — este un proces fictiv, însă povestea lui nu este mai puţin realistă. Aşa cum, în teatru, viaţa este prezentată până la capăt, şi aici, dar într-o formă concentrată, este prezentată viaţa unei relaţii terapeutice de lungă durată cu atmosfera, ritmul, nuanţele şi tensiunile ei.

Corneliu Irimia este psiholog, psihanalist, doctor în psihopatologie al Universității Paris 7 “Denis Diderot”, președintele Asociației de Consiliere și Psihoterapie Psihanalitică din București, formator și supervizor în psihoterapia adultului, copilului și adolescentului. A mai publicat volumul Idealizare și dragoste. Eseuri de psihanaliză (2003).

Învăţăm prin terapia psihanalitică să ne privim cu luciditate fără să îndepărtăm automat experienţele paradoxale, contradictorii, intense, pe care, de obicei, le alungăm imediat. Ajungem să acceptăm că putem iubi şi urî în acelaşi timp o persoană ce ne este dragă, realizăm noi punţi între nobleţea sufletească şi propriul egoism. Toate acestea aduc cu ele, inevitabil, o creştere a responsabilităţii faţă de propria viaţă. Ajungem să nu îi mai acuzăm atât de uşor pe ceilalţi pentru propriul nostru destin, pentru propriile alegeri şi suferinţe – Corneliu Irimia

Doar prin recunoaşterea propriilor gânduri şi sentimente inconştiente, prin analiza poveştilor pe care ni le spunem despre noi, putem ajunge să descoperim adevărul despre noi înşine. Facem acest lucru însoţiţi fiind de un psihoterapeut care ne poate ajuta în acest demers, deoarece el a făcut, deja, acest drum înaintea noastră – Corneliu Irimia

Comments are closed