Irina Holdevici

Psihoterapia tulburărilor emoţionale

Axată în jurul ideii de „aici şi acum”, ce urmăreşte tratarea bolilor psihice prin menţinerea clientului în contact cu prezentul subiectiv şi obiectiv, cartea prezintă metode terapeutice mai puţin cunoscute publicului român, cum ar fi tehnica meditaţiei prin conştientizare şi terapia prin acceptare şi angajament. Acestea sunt descrise succint şi clar de cele două autoare şi comparate cu alte metode de psihoterapie scurtă care au făcut deja istorie, cum ar fi hipnoterapia permisivă şi psihoterapia cognitiv-comportamentală.

Cartea reprezintă o ocazie de a înţelege mecanismele care stau la baza unora dintre cele mai eficiente metode de tratare a depresiei, anxietăţii şi altor tulburări emoţionale. Presărată cu numeroase cazuri clinice şi exemple aplicative, Psihoterapia tulburărilor emoţionale se adresează nu numai psihologilor şi psihoterapeuţilor, ci şi oricărui cititor interesat de cunoaşterea de sine şi de metodele de terapie psihică.

Irina Holdevici este profesor universitar la Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti, psihoterapeut şi formator în domeniul psihoterapiei cognitiv comportamentale şi hipnozei clinice, psiholog clinician şi psihoterapeut la clinica Medas. A publicat peste 100 de studii şi 25 de cărţi de specialitate. În 2008 a fost distinsă cu premiul Academiei Române „Constantin Rădulescu Motru”, pentru lucrarea Consiliere şi psihoterapie în situaţii de criză.

Barbara Crăciun este asistent universitar la Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti, psihoterapeut şi formator în domeniul consilierii şi psihoterapiei cognitiv-comportamentale. A publicat mai multe articole în reviste de specialitate interne şi internaţionale şi face parte din consiliul editorial al Romanian Journal of Experimental Applied Psychology.
Cuprins:

Introducere
I Meditaţia bazată pe conştientizare şi hipnoterapia

II Modelul de reducere a stresului prin intervenţii cognitiv-comportamentale şi meditaţie bazată pe conştientizare

III Intervenţii psihoterapeutice în tulburările depresive

IV Terapia prin acceptare şi angajament în tratamentul depresiei

V Psihoterapia tulburărilor anxioase

VI Strategii terapeutice complexe de optimizare a calităţii vieţii

VII Abordări terapeutice în cazul tulburărilor de somn

VIII Intervenţii psihoterapeutice în tendinţa de amânare

Bibliografie selectivă

Comments are closed