Irina Holdevici

Psihoterapii de scurtă durată

Terapiile de scurtă durată grupează practici diferite, toate având ca punct comun dorinţa de a obţine un rezultat rapid în înlăturarea unei probleme de natură psihologică.

Scopul acestor terapii este de a face acest lucru într-o manieră durabilă propunând clienţilor modele de deblocare şi aplicare a modificărilor comportamentale într-un interval redus de timp. Trebuie reamintit că în viaţa noastră, a tuturor, există momente în care ne simţim trişti, nesiguri, dezorientaţi. Aceste momente pot fi depăşite cu ajutorul psihologic de specialitate, iar în acest sens terapiile de scurtă durată propun un demers concis ce are la bază fundamente teoretice şi metodologice puternice, logice şi riguroase.

Terapiile de scurtă durată oferă o gamă largă de posibilităţi, redând clienţilor libertatea de a alege, gândi şi simţi mai fluid, într-o nouă dinamică.

Se poate adăuga că nici vârsta şi nici gradul de severitate al problemelor nu reprezintă obstacole în calea conciziei aduse de cadrul de lucru specific terapiilor scurte şi că fiecare dintre noi dispune de suficiente resurse interioare de autocontrol şi autovindecare. 

Irina Holdevici este profesor universitar la Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti, psihoterapeut şi formator în domeniul psihoterapiei cognitiv comportamentale şi hipnozei clinice, psiholog clinician şi psihoterapeut la clinica Medas. A publicat peste 100 de studii şi 25 de cărţi de specialitate. În 2008 a fost distinsă cu premiul Academiei Române „Constantin Rădulescu Motru”, pentru lucrarea Consiliere şi psihoterapie în situaţii de criză.

Cuprins

I O pledoarie pentru psihoterapia de scurtă durată — abordare generală

II Psihoterapia dinamică de scurtă durată

III Psihoterapia cognitiv-comportamentală de scurtă durată

IV Hipnoterapia de orientare ericksoniană

V Psihoterapia prin intervenţie paradoxală

VI Metaforă ?i ritual în psihoterapie

VII Psihoterapia scurtă centrată pe soluţie

VIII Psihoterapia strategică centrată pe soluţie

IX Modele ale psihoterapiei strategice

X Psihoterapia de scurtă durată constructivist-strategică

XI Modelul contextual–modular în psihoterapie si optimizarea performanţelor umane

XII Psihoterapia interpersonală (IPT) în depresii

XIII Psihoterapia feministă (autor: Barbara Crăciun)

XIV Intervenţia terapeutică de scurtă durată în situaţii de criză

XV Condiţiile psihoterapiei eficiente

Bibliografie

Comments are closed