Loredana Ileana Vîșcu & Oana Maria Popescu
Studii in psihoterapia integrativa strategica

Volumul intitulat „Studii in psihoterapia integrativa strategica” reuneste eforturile colegilor din urmatoarele orientari psihoterapeutice: integrativa strategica, psihodrama si terapie familiala si de cuplu. Toate studiile prezentate fac trimitere la practica psihoterapeutica si reflecta interesul, daruirea si profesionalismul autorilor, ca practicieni in domeniul psihoterapiei.

De asemenea, fiecare autor practica psihoterapia in cabinete de psihologie, iar unii dintre ei imbina eficient activitatea de la cabinet cu activitatea universitara. Astfel, interesul pentru practica psihoterapeutica si cercetare atribuie fiecarui autor calitatea de practician-cercetator, o calitate cultivata si incurajata cu prilejul intalnirilor lunare organizate in cadrul Centrului de Cercetari Calitative in Consiliere si Psihoterapie, din Universitatea „Tibiscus” din Timisoara.

Majoritatea studiilor din volum sunt realizate de catre psihoterapeuti in orientarea psihoterapie integrativa strategica, o orientare bazata pe Modelul Integrativ Strategic al Sinelului (Popescu; Viscu; 2013, 2014, 2015, 2016).

Studiile prezentate ofera o viziune integrativa de abordare a problemelor frecvent intalnite de psihoterapeut in cabinetul sau, cum sunt de exemplu: didactogenii (comportamente disfunctionale ale cadrelor didactice cu efecte negative in cresterea si educarea copiilor), infidelitate, probleme relationale etc. Perspectiva psihoterapiei integrativa strategica, prin efortul colegilor se extinde si in directia coaching-ului, al hipnoterapiei, psihoterapiei copilului si psihoterapiei existentiale.

Alte lucrari din volum se centreaza pe rolul metaforelor terapeutice in consiliere si psihoterapie si pe utilizarea psihodramei din perspectiva psiho-educationala.

CUPRINS

Formula primei experiențe umane- Sașa Coicici, Oana Maria Popescu

Repere filosofice în psihoterapia integrativă strategică- Diana Săndulescu

Perspectiva psihoterapiei integrative strategice în didactogenii- Loredana Ileana Vîșcu, Oana Maria Popescu, Violeta Moroșoi

Hipnoanaliza din perspectiva psihoterapiei integrative strategice- Elisaveta Paraschiv

Sandplay-ul integrativ ca tehnică de lucru în psihoterapia integrativă strategică a copilului- Ana-Maria Iliuș Olaru

Utilizarea metaforei terapeutice în consiliere și psihoterapie- Oana Dău-Gașpar

Utilizarea psihodramei în instruirea adulților- Ramona Răducan

Coaching din perspectiva modelului integrativ strategic al sinelui- Eliza Streza

Infidelitatea în modelul integrativ strategic al sinelui- Ioana Flavia Muscoi

Istericul și iubirea în modelul integrativ strategic al sinelui- Anișoara Geamănu

Comments are closed