Loredana Ileana Vîșcu & Oana Maria Popescu

Studii în psihoterapie

Volumul STUDII IN PSIHOTERAPIE include lucrarile elaborate de psihologi, viitori psihoterapeuti si psihoterapeuti din diverse orientari psihoterapeutice structurate in doua parti: parte teoretica si studii de caz.

Intentia este de a initia o serie de asemenea volume cu aparitie anuala.

Lucrarile din partea teoretica surprind interesele autorilor pentru: psihologia clinica, supervizare, psihologia evolutionista, adolescenta, jocuri de noroc, transferul in psihoterapie etc., iar lucrarile din partea a doua – studiile de caz – descriu modul in care autorii psihoterapeuti autonomi au lucrat cu clientii lor. Studiile de caz descriu modalitatea de lucru in psihoterapia integrativa strategica.

Fiecare lucrare exprima cate ceva din interiorul si din daruirea pentru psihologie si psihoterapie in special, a autorilor.

De asemenea, am apreciat promptitudinea raspunsurilor primite de la autori cand solicitam anumite precizari referitoare la continutul lucrarilor si mobilizarea in timp util a fiecarui autor.

In psihologie clinica si psihoterapie, asemenea altor domenii din psihologie, cand se mentioneaza cuvintele de: cercetare, studii, articole, uneori se remarca o atitudine de crispare, de reticenta. Schimbarile din social, politicile educationale, fiscale si problemele de la nivel mondial afecteaza munca din fiecare cabinet indiferent de competentele psihologului.

A ramane pe o piata concurentiala presupune a investi timp, nu doar in practica terapeutica, dar si intr-o permanenta formare profesionala concretizata in: participarea la cursuri de formare profesionala continua, workshop-uri, intervizari si supervizari, conferinte, publicatii.

Doar practica profesionala nu este suficienta, a fi un bun profesionist inseamna a investi in teorie si practica. Practica din cabinet este o continuare a registrului epistemic si se finalizeaza periodic cu elaborarea de studii, articole diseminate cu diverse ocazii profesional-stiintifice.

Ruptura dintre teorie si practica se acopera prin schimbarea atitudinii psihologului fata de cercetarea, atat cantitativa, cat si calitativa. Promovam atitudinea de practician-cercetator. A ramane pe piata concurentiala tot mai acerba presupune schimbari in mentalitatea psihologului; a te ascunde in spatele incertitudinii, nesigurantei care stapaneste mai toate domeniile profesionale nu este o scuza pentru a nu face nimic pana se limpezesc apele. Apele tulburi pot sa fie o constanta in viata economica si sociala, iar viata personala si profesionala se continua si psihologul este nevoit sa se adapteze la schimbare, daca mai vrea sau nu sa ramana pe piata furnizorilor de servicii psihologice.

Comments are closed