Desi Federația Română de Psihoterapie a luat fiinta in anul 2001 ca urmare a reunirii a unui numar de 12 asociatii nationale profesionale de diferite modalitati psihoterapeutice, aceasta isi are radacinile in 1993 cand un grup de oameni inimosi alaturi de prof. Mircea Lazarescu s-au intalnit la Gataia si au infiintat prima Asociatie Romana de Psihoterapie, la care au aderat mai tarziu, in anul 1995 un numar de asociatii nationale de psihoterapie de diverse orientari psihoterapeutice. Astfel Asociatia Romana de Psihoterapie a devenit asociatia ,, umbrela” si prima Asociatie Nationala de Psihoterapie. Tot in 1995, Asociatia Europeana de Psihoterapie primeste cererea de afiliere a APR si permite acesteia alaturarea in marea familie a psihoterapiei Europene. Prin afiliere APR, preia modelele de standarde de formare a psihoterapeutilor prin legaturile stabilite cu alte scoli de psihoterapie din Europa. In 2001 s-a decis infiintarea Federatiei Romane de Psihoterapie care a devenit si umbrela NAO, pentru acordarea certificatului national si european de psihoterapeut si a elaborat primul regulament de acreditare si certificare a psihoterapeutilor, tinand seama de standardele de formare impuse de Asociatia Europeana de Psihoterapie.

Recunoaștere internațională

Federația Română de Psihoterapie este membră cu drepturi depline a Asociaţiei Europene de Psihoterapie (European Association of Psychotherapy – EAP)

Structura FRP

Comitetul director

Comisia profesionala

Comisia de etica

Comisia de supraveghere

Comisia de certificare europeana ca psihoterapeut

Misiune și obiective

Scopul Federaţiei este de a realiza un sistem integrat de reprezentare şi colaborare la nivel naţional în domeniul psihoterapiei.