Vă invităm la Conferinţa Naţională Interdisciplinară Stresul, Anxietatea, Depresia (SAD) şi complicaţiile lor, Ediţia a V-a – Managementul de caz al pacientului psihiatric, ce va avea loc în perioada 11-12 mai 2018, la Hotel Ramada Parc, Bucureşti.

 • Huston NPA
 • Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof.Dr. Al. Obregia” Bucureşti
 • Institutul Român de Psihoterapie Integrativă
 • Federaţia Română de Psihoterapie
 • Asociaţia Medicilor Rezidenţi în Psihiatrie din România
 • Liga Română pentru Sănătate Mintală
 • Fundaţia Ana Aslan Internaţional
 • Centrul pentru Inovare în Domeniul Medical Infomedica
 • Platforma www.depresiv.ro
   

Pe parcursul celor două zile de eveniment (vineri 11 mai și sâmbătă 12 mai), lectori de renume din mai multe specialități medicale implicate în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu tulburări de sănătate mintală vor susține prezentări de înaltă ținută științifică și vor dezbate studii de caz.

Coordonatorul științific al evenimentului este Prof. univ. dr. Mirela Manea.

Teme orientative:
 • Impactul vieții de cuplu/izolării sociale asupra psihicului
 • Singuratate în unu, singuratate în doi
 • Tulburările anxios-depresive
 • Perpective noi în toxicologia substanțelor psihoactive
 • Hipertensiunea paroxistică și atacul de panică
 • Anxioliticele și dependența
 • Cele mai frecvente interacțiuni medicamentoase în psihiatrie
 • Sindromul burnout și stresul perceput
Eveniment creditat de către CMR, CFR, OAMGMAMR și CoPSI 
 
Detalii şi înscrieri: http://despre-depresie.ro

Federația Română de Psihoterapie vă invită alături de Houston, Institutul Român de Psihoterapie Integrativă, Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România (AMSR), Institutul pentru Studiul Tratamentului Traumei la Conferința Națională de Medicina Sexualității Ed. a XVII a.

Coordonator științific: Dr. Radu Mihalca, vicepreședinte AMSR.
 
Invitatul special al acestei ediții este Prof. Dr. Mijal Luria, obstetrician- ginecolog, Director al centrului pentru sănătate sexuală din cadrul Clinicii Hadassah Mt.Scopus, președinte al Societății de Medicină Sexuală din Israel.
 
Evenimentul este creditat EMC și CoPsi.
 
Lectori consacraţi din România şi din străinătate vor prezenta şi vor dezbate teme de interes şi actualitate în cadrul sesiunilor ştiinţifice, care se vor desfăşura pe parcursul a trei zile.
 
Câteva dintre temele complexe abordate în cadrul conferinţei sunt: „Cancerul de prostată şi reabilitarea sexuală”, „Cancerul de sân, uter şi sexualitatea”, „Incontinenţă şi viaţă sexuală”, „Influenţa hormonilor asupra sănătăţii sexuale”, „Tulburări de libidou, excitare şi orgasm”, „Problemele psihosexuale şi managmentul lor”, „Chirurgia urologică/ginecologică şi sănătatea sexuală”, „Disfuncţia erectilă: epidemiologie, factori de risc, lifestyle management, tratament medical/chirurgical/psihologic”, „Ejaculare precoce: epidemiologie, factori de risc, lifestyle management, tratament medical/chirurgical/psihologic”, „Homosexualitatea şi tulburările de gen”.

Anul 2017 marcheaza, pentru psihologia din Republica Moldova, un moment de o deosebita importanta, de reintregire si integrare in cadrul familiei psihologiei europene. Proiectul de Lege a Profesiunii de Psiholog din Republica Moldova este in lucru si beneficiaza de demersuri de inalta tinuta. 
Federatia Romana de Psihoterapie, in calitatea sa de sistem integrat de reprezentare şi colaborare la nivel naţional în domeniul psihoterapiei, saluta acest moment istoric, firesc de altfel, ca reprezentand recunosterea adevaratei valori si experiente a practicii psihologice in Republica Moldova.
Cu aceasta ocazie, mesajul nostru reprezinta o declaratie de sustinere a specialistilor din Republica Moldova si speranta unei colaborari fructuoase pe drumul alinierii la normele si standardele europene de practica a psihologiei si psihoterapiei.
Inmanam cu bucurie Cartea de Onoare a Comunitatii Psihologilor din Republica Moldova spre a cuprinde in ea momentele importante si istorice peste timp!

Conferința Națională Interdisciplinară
Stresul, Anxietatea, Depresia (SAD) și complicațiile lor
Ediția a IV-a, 12-13 mai 2017, București
 
     350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie, estimează Organizația Mondială a Sănătății (OMS)*, ceea ce face ca în prezent, depresia majoră să fie a patra boală ca răspândire pe glob, reprezentând una dintre problemele grave de sănătate. Mai mult, în numai 3 ani, depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecţiunile cardiovasculare, mai estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În România, din procentul de 20% de oameni care suferă de tulburări psihice, jumătate sunt depresivi. Astfel, depresia este mai frecventă decât diabetul la noi în ţară, conform unui studiu al Ligii Române de Sănătate Mintală.
     În acest context, compania de comunicare medicală Houston NPA continuă tradiția și organizează pentru al 4-lea an consecutiv Conferința Națională Interdisciplinară Stresul, Anxietatea, Depresia (SAD) și complicațiile lor. Ediția de anul acesta va avea ca temă centrală Simptome psihice întâlnite în cazuistica medicilor de alte specialități și se va desfășura în perioada 12-13 mai 2017, la Hotel Ramada Parc, București.
        Pe parcursul celor două zile de eveniment (vineri 12 mai, orele 13-20 și sâmbătă 13 mai, orele 09-14), lectori de renume din mai multe specialități medicale implicate în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu tulburări de sănătate mintală vor susține prezentări de înaltă ținută științifică și vor dezbate studii de caz.
SAD 2017 se adresează medicilor, psihologilor, psihoterapeuților, farmaciștilor, asistenților medicali și de farmacie, rezidenților.
         Programul va fi creditat de către CMR, CFR, OAMGMAMR și CPR.
         Coordonatorul științific al evenimentului este Prof. Univ. Dr. Mirela Manea.
      Partener principal al celei de-a IV-a ediții a Conferinței Naționale Interdisciplinare Stresul, Anxietatea, Depresia (SAD) și complicațiile lor este Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București.
     Alți parteneri: Federația Română de Psihoterapie, Institutul Român De Psihoterapie Integrativă, Liga Română pentru Sănătate Mintală, Asociația Medicilor Rezidenți în Psihiatrie din România și Fundația Ana Aslan International.
      În demersul de organizare a acestei conferințe, Houston NPA îi invită, așadar, alături pe toți cei interesați să comunice și să afle informații de actualitate despre stres, anxietate și depresie, putând astfel influența major traseul pacientului și rata de succes a tratamentului, dar și pe cei care, în calitate de lectori, parteneri și susținători ai manifestării, pot deschide cu această ocazie noi căi de dialog și de informare, astfel încât impactul acestor tulburări de sănătate mintală asupra pacientului și asupra societății să fie cât mai mic.
     Houston NPA este o companie românească independentă, specializată în comunicarea medicală și socială. Înființată în 2009 de profesioniști entuziaști, cu experiență în industria comunicării medicale, compania și-a început activitatea cu scopul de a acționa ca o punte de legătură între publicul larg-asociațiile de pacienți-cadrele medicale-industria farmaceutică-presă-profesioniști în sănătate-autorități publice locale-structura de management a spitalelor. În prezent, numele Houston NPA este sinonim comunicării pe piața medicală, „rotiței” care pune în mișcare mecanismele sănătății prin proiectele dezvoltate.
SAD 2017 pe scurt:
 serie de prezentări în plen (vineri 12 mai, orele 13-20 și sâmbătă 13 mai, orele 09-14);
 studii de caz abordate interdisciplinar;
 lectori de elită din mai multe specialități medicale implicate în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienților cu tulburări de sănătate mintală;
 program creditat pentru medici, asistenți, farmaciști și psihologi;
 taxe reduse până pe 10 martie - http://despre-depresie.ro/inscriere/
Contacte:
• Manager Proiect: Rodica Buliga – Project Manager Houston NPA
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ; 0733.076.382
• Înscrieri participanți: Roxana Apostu – Coordonator evenimente Houston NPA
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ; 0756.055.503, 021-317.09.43
• Site eveniment: http://despre-depresie.ro

Avem bucuria de a va prezenta evenimentul stiintific international al anului 2017, al 9-lea Congres International de Psihoterapii Cognitive si Comportamentalece care va avea loc la Cluj-Napoca sub egida Asociatiei Internationale de Psihoterapie Cognitiva, Federatiei Romane de Psihoterapie si Colegiului Psihologilor din Romania.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este un concept umbrelă pentru o gamă largă de tratamente psihologice bazate pe dovezi. Aşadar, TCC devine standardul de referinţă în domeniul psihoterapiei.
Acest Congres va avea ca scop:
(1) prezentarea situaţiei actuale a aplicării TCC într-o mare varietate de contexte clinice şi non-clinice;
(2) prezentarea ultimelor cercetări din domeniu, cu importante implicaţii clinice;
(3) creşterea coerenţei interne a TCC, prin schimbarea de perspectivă dinspre un domeniu cu mai multe „şcoli”, către o abordare integrativă şi multimodală;
(4) promovarea TCC ca fiind cea mai bună platformă de integrare a psihoterapiei, într-o paradigmă bazată pe dovezi; şi
(5) stimularea cercetărilor de graniţă în TCC şi infuzarea TCC cu cercetări de graniţă din domenii conexe.

În 2017, Asociaţia Internaţională de Psihoterapie Cognitivă/IACP a decis că cea de-a 9-a ediţie a Congresului va avea loc în Cluj-Napoca, Transilvania, România. Probabil că primul congres de TCC a fost întâlnirea organizată în New York în 1976. Ediţiile anterioare ale Congresului IACP au fost organizate în importante centre academice, precum Umea (Suedia, 1986), Oxford (UK, 1989), Toronto (Canada, 1992), Gotenborg (Suedia, 2005), Roma (Italia, 2008), Istanbul (Turcia, 2011), and Hong Kong (China, 2014). Între 1992 şi 2005, Congresul IACP a fost unit cu Congresul Mondial de Terapii Cognitive şi Comportamentale/WCBCT (Copenhaga, Danemarca 1995; Acapulco, Mexic, 1998; Vancouver, Canada, 2001; Kobe, Japonia, 2004), iar din 2005 a început să fie organizat ca şi congres mondial independent al IACP, în acord cu WCBCT (în cadrul căruia IACP este unul dintre organizatori).
„Fiţi alături de noi la un congres care vă va oferi o nouă perspectivă asupra ştiinţei TCC şi a practicii sale clinice. Totodată, vă invităm să descoperiţi Cluj-Napoca, inima Transilvaniei, România, un loc cu o moştenire culturală şi istorică unică”.

Date importante
Deschiderea înregistrării: 5 februarie 2016
Deschiderea înscrierii pentru toate tipurile de rezumate: 5 februarie 2016
Termen limită pentru înscrierea lucrărilor pentru simpozion: 30 noiembrie 2016
Termen limită pentru înscrierea lucrărilor deschise: 15 ianuarie 2017
Termen limită pentru înscrierea rezumatelor posterelor: 15 februarie 2017

Tema celei de-a 9-a ediţii a Congresului este:
„Către o TCC Integrativă: Implicaţii în Ştiinţă şi Practică”

Conferinţe principale
Gerhard Andersson: Internetul şi TCC: O combinaţie pentru viitor?

Judith Beck: Relaţia terapeutică în TCC

David M. Clark: Dezvoltarea şi diseminarea terapiilor psihologice eficiente în tulburările de anxietate: Ştiinţă, politică şi economie

Pim Cuijpers: Tratamentul psihologic al depresiei şi al tulburărilor de anxietate: O prezentare de ansamblu şi direcţii viitoare

Daniel David: TCC integrativă şi multimodală
Raymond DiGiuseppe: Nu toate gândurile sunt
create egale în TCC: Care dintre cogniţii sunt vizate în psihoterapie

Daniel Freeman: Având ca obiectiv vindecarea în delirul de persecuţie

Martin Hautzinger: Are psihoterapia cognitivă a depresiei vreun viitor?

Steven Hayes: Flexibilitatea psihologică – proces al schimbării în psihoterapia bazată pe dovezi

Stefan Hofmann: TCC modernă

Steven Hollon: Este terapia cognitiv comportamentală rezistentă sau este medicaţia antidepresivă iatrogenă

Robert Leahy: Schemele emoţionale şi psihopatologia

Lata McGin: Sunt eforturile de prevenire a anxietăţii şi a depresiei fezabile şi posibile?

John Riskind: Modelul anxietăţii prin proliferarea sentimentului vulnerabilităţii (Looming vulnerability) şi stilul cognitiv anticipativ (Looming Cognitive Style)

Philip Spinhoven: Evitarea experienţială, ruminaţia şi îngrijorarea, ca factori de risc trans-diagnostici pentru tulbuările depresive şi de anxietate

Mehmet Sungur: Critica şi provocările criteriilor pentru tulburările sexuale în DSM IV şi DSM V

Ed. Watkins: Identificarea gândirii negative repetitive pentru prevenirea şi tratarea mai eficientă a anxietăţii şi a depresiei

Workshopuri Clinice / Mese Rotunde
Este necesară înscrierea nominală pentru fiecare workshop, atât pentru cele pre-congres cât şi pentru cele din perioada congresului. Participanţii vor primi un certificat de participare pentru fiecare dintre workshopuri. Atenţie la faptul că puteţi participa la un singur workshop pre-congres, deoarece se desfăşoară simultan, în ziua anterioară deschiderii oficiale a congresului. Durata acestor workshopuri va fi între 6 şi 8 ore.
Workshopurile din cadrul congresului sunt împărţite în 5 grupuri. Toate workshopurile dintr-un grup vor avea loc la aceeaşi oră, aşadar vă puteţi înscrie doar la unul dintre ele. Însă puteţi alege să participaţi la mai multe workshopuri din grupuri diferite. Durata acestor workshopuri va fi de 2 până la 4 ore.
Participarea la mesele rotunde este accesibilă tuturor participanţilor, fără taxe suplimentare.

Workshopuri pre-congres

Gerhard Andersson: TCC pe internet, în practică

Raymond DiGiuseppe: Furia ca problemă clinică

Kristine Doyle: Terapia Raţional Emotivă Comportamentală/TCC

Thomas Dowd: Focalizarea psihologică, sporirea potenţialului persoanei şi auto-calmarea: strategii de auto-ajutor în TCC

Arthur Freeman: TCC pentru Tulburările de Personalitate la copii şi adolescenţi

Daniel Freeman: Tratarea delirului de persecuţie: Programul Sentimentului de Siguranţă

Steven Hayes: Utilizarea flexibilităţii psihologice ca ghid în TCC orientată pe proces

Robert Leahy: Terapia Schemelor Emoţionale

Lata McGin: TCC cuprinzătoare pentru OCD, în vederea maximizării câştigurilor şi a prevenirii recăderii

Tullio Scrimali: Terapia cognitivă bazată pe dovezi din Neuroştiinţe pentru pacienţii cu shizofrenie

Mehmet Sungur: Abordarea sistemelor Cognitiv-Comportamentale în terapia de cuplu şi sexuală

Ed Watkins: TCC centrată asupra ruminaţiei pentru depresie şi anxietate

Workshopuri din cadrul congresului

Grupul 1:
Gerhard Andersson: Îmbinarea TCC online şi faţă în faţă
Tullio Scrimali: Integrarea neurofeedbackului şi a biofeedbackului în TCC

Grupul 2:
Judith Beck: Provocări în tratarea clienţilor cu tulburări de personalitate
John Riskind: Tehnici de reducere a proliferării anxietăţii în TCC

Grupul 3:
Raymond DiGiuseppe: Terapia Raţional Emotivă Comportamentală – consideraţii asupra personalităţii şi a tulburărilor de personalitate
Thomas Dowd: Rolul structurilor de informaţii implicite în psihoterapia cognitivă

Grupul 4:
Steven Hayes: O abordare orientată asupra procesului a relaţiei terapeutice
Lata McGin: TCC cuprinzătoare pentru anxietatea socială, în vederea maximizării câştigurilor şi a prevenirii recăderii

Grupul 5:
Kristine Doyle: Urmează să primeasă titlu
Arthur Freeman: Coachingul părinţilor, familiilor, partenerilor şi însoţilorilor persoanelor cu handicap mental III şi handicap fizic III
Ed Watkins: Exerciţii experienţiale pentru abordarea ruminaţiei

Mese rotunde:
Daniel David, Raymond DiGiuseppe, Steven Hayes, Stefan Hofmann and Robert Leahy: TCC integrativă şi multimodală: Implicaţii pentru practică

Gerhard Andersson, Pim Cuijpers, Daniel David, Daniel Freeman and Steven Hollon: TCC integrativă şi multimodală: Implicaţii pentru cercetare

Programul conferinţei
• 27 iunie 2017:
• Primire şi înregistrare
• 28 iunie 2017:
• Primire şi înregistrare
• Workshopuri pre-congres
• Recepţia de primire
• 29 iunie 2017:
• Deschiderea lucrărilor congresului
• Conferinţe/workshopuri/mese rotunde/simpozion/prezentări de postere
• Seară românească
• Cina festivă
• 30 iunie 2017:
• Conferinţe/workshopuri/simpozion/prezentări de postere
• Vizită la mina de sare de la Turda pentru membrii boardului IACP şi a prezentatorilor din cadrul conferinţeilor, workshopurilor
• 1 iulie 2017:
• Conferinţe/workshopuri/simpozion/prezentări de postere
• Ceremonia de închidere