Terapia Gestalt este o abordare experiențială și umanistă pentru susținerea creșterii și dezvoltării umane; terapia gestalt acordă o atenție deosebită calității relației dintre o persoană (sau grup) și situației acesteia. Terapia implică o explorare concentrată a momentului prezent „aici și acum”, așa cum este experimentat în relația dintre psihoterapeut și pacient. Acest proces sprijină pacientul în trei moduri: în primul rând, permițându-i să se conecteze și să experiențieze sentimentele, gândurile și senzațiile fizice; în al doilea rând, prin aprofundarea conștientizării modelelor obișnuite de gândire și relaționare, care ar putea să fie maladaptative și, prin urmare, să perpetueze o suferință emoțională; și, în cele din urmă, în cazul unei suferințe mai severe (și psihopatologie), sporind conștientizarea modului în care suferința este declanșată în anumite situații și permițând clienților să dezvolte un repertoriu de răspunsuri social-emoționale și comportamentale pentru a-și restabili echilibrul.

Rădăcinile terapiei Gestalt fac din aceasta o abordare esențial dialogică și relațională, în care, în ciuda cunoștințelor și expertizei sale, psihoterapeutul nu se plasează în poziția de expert; poziționându-se în schimb ca un tovarăș de drum care susține o explorare reciprocă a ceea ce se întâmplă în viața pacientului.

Deoarece terapia Gestalt este flexibilă, creativă și funcționează direct cu modele fixe de comportament, este potrivită atât terapiei pe termen scurt, cât și pe termen lung. Această adaptabilitate este un atu atunci când vorbim de probleme legate de finanțarea tratamentului de sănătate mintală pentru indivizi, cupluri, familii și grupuri.

Multe practici Gestalt au fost asimilate de alte modalități de psihoterapie (de exemplu, schema terapiei), iar studiile comparative de psihoterapie au furnizat dovezi că efectele terapiei Gestalt sunt cel puțin comparabile cu cele ale altor forme de terapie – sau în unele cazuri mai eficiente și mai durabile .